Tłusty Czwartek na bogato czyli...Ania Pina contra Pączki

15.02.2012 20:37, ,


“Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła”- mówi staropolskie przysłowie. My też, kierując się łakomstwem i ciekawością postanowiliśmy ,,dobrych pączków nasmażyć”. Okazuje się, że to wcale nie takie proste, bo ciasto drożdżowe wymaga iście królewskiego traktowania.

A sam Tłusty Czwartek? Jego historia sięga ponoć czasów Starożytnego Rzymu, gdzie obżarstwem świętowano nadchodzącą wiosnę. W Polsce Tłusty Czwartek był początkiem Tłustego Tygodnia, ostatniego tygodnia karnawału. Trzeba więc było porządnie najeść się przed nadchodzącymi 40 dniami postu. Na stołach oprócz pączków nie mogło zabraknąć słodkich racuchów, blinów, pampuchów oraz chrustów czyli faworków. W trakcie Tłustego Tygodnia organizowano także tańce i zabawy a do domów pukały osoby przebrane za zwiastuny wiosny między innymi: kozy, bociany i niedźwiedzie. Ostatnie dni karnawału nazywano wówczas mięsopustem, zapustem lub ostatkami.

W Małopolsce na Tłusty Czwartek mówi się Combrowy Czwartek. Jak głosi legenda, w XVII wieku wójtem Krakowa był wyjątkowo podły i surowy Comber. Przeganiał on przekupki i kramiarki handlujące na rynku. W rocznicę jego śmierci (rzekomo w tłusty czwartek) kobiety niskiego stanu urządzały wielką zabawę, która z czasem stała się lokalnym zwyczajem. Kobiety wybierały spośród siebie marszałkową, zamawiały wódeczkę i muzykantów, po czym za krzywdy jakie niegdyś dostały od wójta Combra- brały odwet na wszystkich przechodzących przez rynek mężczyznach. Kazały im ciągnąć kloc drewna za to, że wywinęli się od małżeńskich obowiązków, ściągały z nich ubrania i przyozdabiały słomianymi wieńcami. Do tańców i nieprzyzwoitych podskoków zmuszały nawet największych krakowskich dostojników. Trwało to tak długo, dopóki mężczyźni nie wykupili się z tych “tortur”.

Przepis na nasze pączki: - kilogram mąki - kostka drożdży - 8 jaj - masło - pół szklanki cukru - dwie szklanki mleka - kieliszek rumu - cukier puder i cukier wanilinowy - skórka z pomarańczy - dżem lub konfitura - olej

Więcej informacji o polskich tradycjach znajdziecie m.in. w książce ,,Polskie zwyczaje i obrzędy doroczne” Barbary Ogrodowskiej.

QR CODE

Wypowiedz się


 

Lista Kategorii:­ • Animacje­ • Biznes­ • Film­ • Kuchnia­ • Kultura­ • Moda­ • Motoryzacja­ • Muzyka­ • Nauka­ • Polityka­ • Recenzje filmów­ • Reklama­ • Religia­ • Reportaż­ • Rozrywka­ • Sport­ • Turystyka­ • Wiadomości­ • Zdrowie i uroda

REKLAMA

TV Południe:

Misja Zespół Oferta Kontakt

Partnerzy:

Bezpłatny biuletyn: